Sabtu, 23 Mac 2013

Bertuhankan Diri


Firaun mengaku Tuhan bukan mengaku dirinya sama rupa dengan Dzat Tuhan, tetapi mengaku di atas mempunyai sifat yang sama dengan Allah. Jika Allah ada kuasa, dia juga ada kuasa. Begitu juga sifat yang lain. Tuhan ialah apabila kita menyakini sesuatu itu ada kekuasaan yang sama dengan Allah dan kita amat bergantung pada kekuasaannya.. 

Apabila tiada ilmu mengenal diri sendiri, ramai manusia mengaku Tuhan di atas sifat tanpa disedari. Apabila seorang itu beribadah dengan melihat datang dari kekuasaan dirinya, maka dia telah mengaku dirinya Tuhan di atas sifat kekuasaan Tuhan. Dia adalah penyembah Allah yang dusta kerana menduakan sifat keTuhanan dengan dirinya sendiri, sebagaimana kaum Quraish tawaf di Ka'abah dengan penuh berhala 

Begitu juga ramai yang beribadah tetapi penuh berhala dalam dirinya sendiri. Mereka memperTuhankan diri mereka sendiri dengan memiliki sifat Allah.

Fahamilah kalimah Ahad bukan Wahiid. Ahad adalah tunggal dalam Dzat, Sifat, Asma dan Afaal-Nya dan tiada sekutu dengan yang lain. 

Pelajarilah ilmu Tauhid dan mengenal diri hingga tiada lagi unsur mengaku Tuhan dalam diri sendiri. Ia adalah sebesar kejahilan dan kesombongan yang amat dimurka Allah. 

Wallahu'alam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...